Geschiedenis


Restaurant De Vogelenzang ligt middenin de gelijknamige wijk in 's Gravenwezel. De vroegste overleveringen tonen aan dat het gebouw van De Vogelenzang al van in de 2de helft van de 19de eeuw als herberg uitgebaat werd. Er waren toen nog 3 herbergen gelegen op de kruising van de Wijnegemsesteenweg en de Broekstraat: "Den Vogelenzang", "De Nieuwe Vogelzang" en "De Oude Vogelzang".
"De Nieuwe Vogelzang", vroeger bekend als "Den Bosuil", was gelegen rechts van De Vogelenzang, naar 's Gravenwezel toe. Deze herberg werd in 1945 vernield door een Duitse bom en nooit terug opgebouwd. Op dit moment wordt dit perceel gebruikt als kleine parking voor restaurant De Vogelenzang.
"De Oude Vogelzang" is nu omgevormd tot restaurant The Old Birdy.


Herberg De Vogelenzang, vroeger bekend als "Den Tubbax" kende in de loop van de geschiedenis verschillende uitbaters, maar in 1975 dreigde het gebouw afgebroken te moeten worden wegens jarenlange leegstand. Trouwe klanten konden de eigenares van het pand echter overtuigen om het te koop te stellen en zo werd Brouwerij De Koninck eigenaar, tevens ook de huidige eigenaar van het pand. Sinds 1976 werd de vernieuwde Vogelenzang uitgebaat door Agnes Bastiaensen, die de zaak van een herberg omvormde tot Café-Restaurant.


In 1991 gaf Agnes Bestiaensen haar zaak over aan de huidige eigenaars: de familie Willems. Zij bouwden de zaak verder uit, letterlijk en figuurlijk. Al in 1992 werd een veranda bijgebouwd en werden terras en keuken vergroot. In 2008 werd de achterzijde van het restaurant flink onder handen genomen en in 2009 werd de veranda in een nieuw kleedje gestoken. Het café-gedeelte werd echter bewust gelaten zoals het was en daardoor kan je er ook nu nog aan de originele toog een pintje gaan drinken in "de sfeer van toen".

Met dank aan Heemkring De Drie Rozen
Website by websIT